(2021) ROMEMA

Met de toenemende vergrijzing zijn er steeds meer mensen die problemen hebben met hun geheugen, aandacht, taal of leervermogen: kortweg cognitie genoemd. De mogelijkheden om mensen met deze klachten te behandelen zijn beperkt. Om deze reden wordt gezocht naar mogelijkheden om deze klachten te verminderen door een behandeling met een medicijn.

Het doel van het onderzoek is te onderzoeken hoe werkzaam het middel roflumilast (Daxas®)  is voor de behandeling van lichte cognitieve stoornissen (MCI). Roflumilast is sinds 2010 in Nederland geregistreerd als toevoeging aan een behandeling van een longziekte (chronische obstructieve longziekte, COPD). Op dit moment zijn geen werkzame geneesmiddelen beschikbaar voor het behandelen van geheugenproblemen. Gebaseerd op eerdere studies wordt verwacht dat roflumilast ontstekingsreacties in de hersenen vermindert en de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen hersencellen bevordert. De werkzaamheid van roflumilast vergelijken we met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. In deze studie zal bij mensen met lichte geheugenproblemen onderzocht worden of een behandeling van 6 maanden met roflumilast het geheugen en de aandacht verbetert. Verder zijn wij ook geïnteresseerd in de visie van de naaste/mantelzorger.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek is te onderzoeken hoe werkzaam het middel roflumilast is voor de behandeling van lichte cognitieve stoornissen (MCI). De werkzaamheid van roflumilast vergelijken we met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. Met de toenemende vergrijzing zijn er steeds meer mensen die problemen hebben met hun geheugen, aandacht, taal of leervermogen: kortweg cognitie genoemd. De mogelijkheden om mensen met deze klachten te behandelen zijn beperkt. Om deze reden wordt gezocht naar mogelijkheden om deze klachten te verminderen door een behandeling met een medicijn. In deze studie zal bij mensen met lichte geheugenproblemen onderzocht worden of een behandeling van 6 maanden met roflumilast het geheugen en de aandacht verbetert. Verder zijn wij ook geïnteresseerd in de visie van de naaste.

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoeksteam van de ROMEMA studie bestaat uit: Dr. Inez Ramakers, Prof. Dr. Frans Verhey, Prof. Dr. Arjan Blokland, Prof. Dr. Jos Prickaerts en Drs. Nina Possemis.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u terecht bij Dr. Inez Ramakers (043-38 81942) of Nina Possemis (n.possemis@maastrichtuniversity.nl / 0613337203)

Voor algemene informatie over ROMEMA kunt u kijken op www.romema.nl

romema
Sluit de enquête