(1992) MAAS

Wanneer mensen ouder worden gaan hun geheugen en andere cognitieve functies geleidelijk veranderen. Maar geldt dit voor iedereen? Het blijkt dat veel jongere mensen door mensen van middelbare leeftijd of ouderen worden overtroffen op tests voor cognitieve functie. Wat zijn dan de kenmerken van mensen die succesvol ouder worden, wat veroorzaakt de leeftijdsgerelateerde cognitieve veranderingen die we zien bij ‘normale’ veroudering, en bepaalt of iemand dementie krijgt op latere leeftijd?

Dit zijn de hoofdvragen van de Maastricht Aging Study (MAAS). Dit onderzoeksprogramma bestaat uit verschillende samenhangende studies naar de biologische, medische en psychosociale aspecten van cognitieve veroudering. Het hoofdproject van MAAS is een longitudinale studie onder bijna 1.900 personen tussen 24 en 81 jaar oud. Sinds 1992 werden de deelnemers aan MAAS met vaste tussenpozen getest gedurende een periode van 12 jaar. De oorspronkelijk geplande gegevensverzameling werd in 2007 voltooid, maar in 2018 wordt er een nieuwe meting na 25 jaar uitgevoerd. De analyse van de verzamelde longitudinale gegevens vindt nog steeds plaats en wordt uitgevoerd door onderzoekers van over de hele wereld met een breed scala aan disciplinaire achtergronden en vraagstellingen.

MAAS wordt uitgevoerd aan Maastricht University binnen de school for Mental Health and Neuroscience (MHeNS), in samenwerking met de Caphri School for Public Health en Primary Care, en het Research Network Family Medicine (RNFM) van de vakgroep Huisartsgeneeskunde aan de UM in Maastricht.

De Maas loopt door het hart van Maastricht. Het is een symbool van de verbinding tussen de stad en de MAAS-studie, maar ook van het continue en voortdurende karakter van dit longitudinale project.

Meer informatie: maastrichtagingstudy.nl

Sluit de enquête