(2021) LEGENDS

LifestylE-GEne iNteractions in Dementia and Stroke (LEGENDS - 2021)

Wat weten we al over de relatie tussen leefstijl en hersengezondheid?
U kent vast de adviezen als "Eet veel vette vis, want dat is goed voor de hersenen" en "Drink niet te veel alcohol, want daar gaan onze hersencellen van dood". Hoewel dit twee belangrijke adviezen zijn voor onze hersengezondheid, kunnen heel veel leefstijlfactoren een invloed hebben op ons brein.

Onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg heeft namelijk uitgewezen dat er maar liefst 12 veranderbare leefstijlfactoren mede aan de basis liggen van hersenveroudering en dementie. Op basis van literatuuronderzoek en kennis van verschillende preventie-experts hebben we een schatting kunnen maken van het belang van iedere component.

Het resultaat van dit onderzoek was de LIBRA-index ("LIfestyle for BRAin health index"). Deze score geeft een goed beeld van hoe gezond of ongezond uw leefstijl is voor uw hersengezondheid. Met die kennis kunt u gericht uw leefstijl aanpassen om de kans op dementie zo goed mogelijk te beperken.

Wat willen we in de LEGENDS project te weten komen?
Hoewel de LIBRA-index (ontstaan in 2013) een goede voorspeller is om de kans op dementie te bepalen, zijn er in de tussentijd alweer nieuwe wetenschappelijke artikelen verschenen die leefstijlfactoren in verband brengen met hersengezondheid. Daarbij valt op dat veel factoren niet alleen met dementie samenhangen, maar vaak ook met beroerte. Ook komen we ook steeds meer te weten over de invloed van onze genetische achtergrond bij de ontwikkeling van hersenziektes.

We hopen drie doelen te bereiken met het LEGENDS project:

  1. Op basis van de meest recente literatuur, willen we de originele LIBRA-index verder verbeteren, een soort LIBRA v2.0.
  2. We willen nagaan of LIBRA ook een goede voorspeller is voor het krijgen van een beroerte
  3. Met behulp van grote (inter)nationale dataverzamelingen gaan we onderzoeken hoe de genetische achtergrond de relatie tussen leefstijl en hersengezondheid beïnvloedt

Hoe u ons onderzoek kan helpen!
Wetenschappers zouden niets zijn zonder de hulp van mensen zoals u! Misschien hebt u zelfs wel deelgenomen aan één van onze studies, zoals "De Maastricht Studie (DMS)", "The Maastricht Aging Study (MAAS)" of "FINGER-NL".

Andere acties die u kunt ondernemen:

  • Volg Alzheimer Centrum Limburg op LinkedIn & Facebook of kijk op onze website om op de hoogte te blijven van de nieuwste vorderingen in het onderzoek
  • Neem regelmatig een kijkje in onze agenda om als eerste kennis te nemen van onze nieuwe activiteiten en benefietacties
  • Kijk eens op de website wezijnzelfhetmedicijn.nl om te weten te komen hoe u efficiënt uw kans op dementie kan verkleinen
  • Bezoek de website MijnBreincoach.eu indien u stiekem nieuwsgierig bent geworden over uw eigen hersengezondheid

Wie weet heeft u zelf nog wel een (knots)gek ideetje om dementieonderzoek in de spotlights te zetten? Stuur dan zeker een mailtje naar het onderstaande e-mailadres!

Wie zijn de onderzoekers?
De LEGENDS studie wordt uitgevoerd door Colin Rosenau, onder begeleiding van Dr. Sebastian Köhler, Dr. Martin van Boxtel en Dr. Kay Deckers.

Indien u nog vragen, suggesties of opmerkingen heeft, kunt u ons altijd een mailtje sturen via: c.rosenau@maastrichtuniversity.nl 

 

 

Logo Legends
Sluit de enquête