Onderzoek

(2016) TANDEM

Het doel van TANDEM is om een mindfulness training te ontwikkelen voor mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers.

Mindfulness zou vertaald kunnen worden als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Het gaat over met aandacht zijn bij wat er is, zonder er over te oordelen of het anders te willen. Mindfulness is een vaardigheid die aangeleerd kan worden in een acht-weekse training. Uit onderzoek blijkt dat deze training een gunstige uitwerking heeft op mensen met uiteenlopende klachten. Zo hebben mensen bijvoorbeeld minder last van angst en depressiviteit, en kan de weerbaarheid voor stress-gerelateerde klachten toenemen.

Er zijn aanwijzingen dat mindfulness een bijdrage kan leveren aan mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. De verwachting is dat ze via de beoefening van mindfulness anders leren omgaan met moeilijke dingen die zij in hun leven tegenkomen, zoals pijn en verdriet. Door deze verandering in levenshouding kan mogelijk de kwaliteit van hun leven verbeteren, bijvoorbeeld door minder te piekeren.

In de eerste fase van dit project zal de training met mensen uit de praktijk worden ontwikkeld, om daarna de effecten van de training op gezondheid en kwaliteit van leven te onderzoeken.

 

Bent u geïnteresseerd?

Indien u meer wilt weten over TANDEM, dan kunt u de website www.tandemproject.nl bezoeken. Ook kunt u vrijblijvend contact opnemen met Lotte Berk, email: lotte.berk@maastrichtuniversity.nl

 

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Alzheimer Centrum Limburg. Het onderzoeksteam bestaat uit Drs. Lotte Berk, Dr. Martin van Boxtel, Dr. Franca Warmenhoven, en Dr. Marjolein de Vugt. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland en de Fred Foundation.