(2016) TANDEM

Het doel van TANDEM (Training Aandacht voor mensen met DEmentie en Mantelzorgers)is om een mindfulness training te ontwikkelen voor mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. 

Mindfulness zou vertaald kunnen worden als ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Het gaat over met aandacht zijn bij wat er is, zonder er over te oordelen of het anders te willen. Mindfulness is een vaardigheid die aangeleerd kan worden in een acht-weekse training. Uit onderzoek blijkt dat deze training een gunstige uitwerking heeft op mensen met uiteenlopende psychische aandoeningen. Zo hebben mensen bijvoorbeeld minder last van angst en depressiviteit, en kan de weerbaarheid voor stress-gerelateerde klachten toenemen. 

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat mindfulness een bijdrage kan leveren aan mensen met dementie in een vroege fase en hun mantelzorgers. De verwachting is dat ze via de beoefening van mindfulness anders leren omgaan met moeilijke dingen die zij in hun leven tegenkomen zoals pijn en verdriet. Door deze verandering in levenshouding kan de kwaliteit van hun leven verbeteren, bijvoorbeeld door minder te piekeren.

In September 2018 is het project succesvol afgerond. Deelnemers volgden de TANDEM groepstraining in dyades: de persoon met dementie en partner samen. Deelnemers gaven aan dat de training heeft geholpen met ontspanning, aandacht, acceptatie en het omgaan met moeilijke situaties. Ook heeft dit onderzoek laten zien dat het haalbaar is om de training in dyadeverband toe te passen. Gecertificeerde mindfulness trainers kunnen de TANDEM trainershandleiding en werkboek aanvragen op onze website.

Bent u geïnteresseerd?

Indien u meer wilt weten over TANDEM, dan kunt u de website www.tandemproject.nl bezoeken. 

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Alzheimer Centrum Limburg. Het onderzoeksteam bestaat uit Drs. Lotte Berk, Dr. Martin van Boxtel, Dr. Franca Warmenhoven, en Dr. Marjolein de Vugt. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland en Fred Foundation.

Sluit de enquête