(2015) MAAS-BBB

Mensen worden tegenwoordig steeds ouder. Helaas gaat ouder worden vaak samen met achteruitgang van denkfuncties zoals geheugen en aandacht, ook wel cognitieve functies genoemd. Sommige mensen lijken echter nauwelijks achteruit te gaan, terwijl andere mensen zeer goed merken dat hun cognitieve functies veranderen. Het is nog onduidelijk waar deze verschillen vandaan komen, maar een mogelijke verklaring ligt bij lekkages in de bloed-hersenbarrière.

De bloed-hersenbarrière is een laag cellen die als een soort filter tussen het bloed in de hersenen en het hersenweefsel ligt. Deze cellen zorgen ervoor dat schadelijke stoffen uit het bloed geen toegang krijgen tot de hersenen, en tegelijkertijd voeren ze afvalstoffen uit de hersenen af. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat de bloed-hersenbarrière van dementiepatiënten is aangetast, bijvoorbeeld doordat de cellen verder uit elkaar gaan liggen of door kleine beschadigingen in de wand. Daardoor ontstaan lekkages in de filter en komen giftige stoffen gemakkelijker in de hersenen terecht en kunnen afvalstoffen minder goed uit het hersenweefsel worden verwijderd.

In het project MAAS-BBB wordt een innovatieve nieuwe hersenscantechniek gebruikt waarmee zelfs kleine, subtiele lekkages in de bloed-hersenbarrière kunnen worden gemeten. Hierdoor kan worden onderzocht of personen met cognitieve achteruitgang meer lekkages in de bloed-hersenbarrière hebben dan personen bij wie de cognitieve functies hetzelfde blijven. Als dat zo is, dan zou dit ondersteunen dat lekkages in de bloed-hersenbarrière de aanzet kunnen geven tot dementie.

De deelnemers

Mensen die eerder aan de MAastricht Aging Study (MAAS) hebben deelgenomen zijn benaderd om mee te doen aan dit vervolgonderzoek. Bij deze personen zijn opnieuw de cognitieve functies gemeten, die gecombineerd zullen worden met de unieke gegevens over de cognitieve veranderingen sinds het begin van MAAS in 1993. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe hersenscantechniek, waarbij de toestand van de bloed-hersenbarrière wordt gemeten. Vervolgens wordt vastgesteld wat het verband is tussen eventuele lekkage in de bloed-hersenbarrière (Engels: Blood-Brain-Barrier, BBB) en verandering in de cognitieve functies.

Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met Inge Verheggen (inge.verheggen@maastrichtuniversity.nl)

Sluit de enquête