Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Blog

Nieuwste bericht

Gedicht van prof. Albert Leentjens n.a.v. emeritaat van prof. Frans Verhey

Bij het emeritaat van Frans Verhey

Achter welklinkende acroniemen
gaan spraakmakende studies schuil
met veelbesproken resultaten

over breinfunctie en biomarkers;
over zorgontwikkeling en -organisatie;
over mens en maatschappij,

samen resulterend in
een reis naar redding
van de vrees voor vergeten.

Geen vragen uit ivoren torens,
maar patiënt en partner volgend:
het lijdend leven leidend.

Passen pillen in een behandelplan?
Leidt eenzaamheid tot dementie?
Moeten we meer museumbezoek promoten?

De polikliniek als proeftuin voor praktijk,
websites vol welkome antwoorden
en online modules tot steun van systemen;

en dat alles om soms te genezen,
vaak te verlichten
maar altijd te troosten.

Zo is de reiziger dan op weg
naar niets minder dan de heilige graal:
hoe succesvol oud te worden?

In zijn kielzog een bont gevolg
van reisgenoten en onderzoekers,
allen hetzelfde doel voor ogen;

gebonden door de wetenschap
én door de wetenschap
dat een doel nooit een einddoel is.

Want, wanneer een doel bereikt is
zijn er nieuwe vergezichten
die weer nieuwe reizen vergen.

Nieuwe reizigers
bewandelen nieuwe wegen
naar nieuwe doelen.

Niet de reis komt tot een eind
maar de reiziger neemt afscheid;
zijn reis eindigt hier.

En hoewel in het volste vertrouwen dat zijn volgelingen
de reis voortvarend zullen voortzetten
vraagt vertrek ook symboliek;

dus laat de reiziger hen, bij wijze van afscheid,
als richtinggevende troost…
de wijsheid van zijn jaren.

Die wijsheid,
even gewoon als geniaal;
even voordehandliggend als verlossend:

‘Wij zijn zelf het medicijn’
Het. Medicijn. Zijn. Wij. Zelf!

Geen emeritaat mindert deze merites.

Albert Leentjens
2 mei 2022
 

Eerdere blogberichten


Zumba les op het Vrijthof

“Zie je jezelf Zumba les geven op het Vrijthof?”. Niet de vraag die je verwacht tijdens een sollicitatiegesprek voor een promotietraject bij het Alzheimer Centrum Limburg. Ik had me voorbereid op vragen over mijn ervaring met wetenschappelijk onderzoek, statistische analyses en het schrijven van artikelen, maar het geven van Zumba les? Toch was dit de vraag die professor Frans Verhey mij stelde tijdens de tweede sollicitatieronde in juni 2017. Het geven van Zumba les bleek uiteindelijk maar een voorbeeld te zijn van de activiteiten die ik zou kunnen gaan organiseren tijdens mijn promotietraject. Ik solliciteerde namelijk op het MijnBreincoach-project en het werd al snel duidelijk dat ik voor dit project niet alleen maar achter mijn laptop zou zitten maar veel onderweg zou zijn om campagne te voeren in Limburg. Campagne waarvoor? Voor gezonde hersenen. Om mensen bewust te maken van de invloed die een gezonde leefstijl heeft op het behoud van gezonde hersenen. “Veel mensen weten dit namelijk niet”, legde dr. Sebastian Köhler -ook aanwezig bij het sollicitatiegesprek- mij uit, “en leggen bij dementie risico nog niet zo snel de link met gezond leven, zoals mensen bij hart- en vaatziekten al wel doen”. Maar liefst 40% van alle gevallen van dementie wereldwijd kan verklaard worden door beïnvloedbare factoren, waaronder roken, lichaamsbeweging en hoge bloeddruk, werd mij uitgelegd. “We willen mensen hier bewust van maken”, stelde mijn derde gesprekspartner dr. Martin van Boxtel, “want bewustwording is de eerste stap naar het veranderen van je gedrag, en dus een stap richting een hersengezondere samenleving”. Een week na dit gesprek kreeg ik van laatstgenoemde het verlossende telefoontje dat ik was aangenomen op het MijnBreincoach-project. Ik hoefde niet lang na te denken over mijn besluit en verhuisde de maand erna van mijn toenmalige woonplaats Den Haag naar Maastricht.

Promotie Irene

Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en heb ik op donderdag 24 maart mijn proefschrift verdedigd in de aula van de universiteit. Wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is? Uiteraard voerden we campagne in Limburg, en wel 10 maanden lang. Meer dan 140 Limburgse bedrijven, verenigingen en organisaties sloten zich bij deze campagne aan en verspeidden samen met ons de campagneboodschap door heel Limburg. Ook ontwikkelden we de MijnBreincoach app. Gebruikers kunnen in deze app een test invullen om te zien waar hun ruimte voor verbetering ligt om het risico op dementie te verkleinen. Vervolgens krijgen mensen iedere dag een kort berichtje met een weetje, tip of quizvraag over een hersengezonde leefstijl. De MijnBreincoach app is kosteloos beschikbaar via alle appstores en inmiddels al meer dan 10.000 keer gedownload. Samen met mijn collega dr. Kay Deckers organiseerde ik meer dan één lezing of workshop over leefstijl en hersengezondheid per week, en dat 10 maanden lang. Ik danste de polonaise bij een live optreden van onze ambasadrice Beppie Kraft, tijdens het benefiet Onvergetelijk Midzomer Golftoernooi. Aan het einde van de avond kreeg professor Marjolein de Vugt namens het Alzheimer Centrum Limburg een hele mooie cheque overhandigd van de organisatoren, bedoeld om ons onderzoek naar preventie te steunen. Op persoonlijk vlak is er ook veel gebeurd en ben ik inmiddels moeder van een dochtertje van acht maanden oud. Het is nog even zoeken naar de juiste balans tussen mama zijn voor de kleine Sophia en mijn nieuwe functie als postdoctoraal onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg. Ik zie er naar uit om samen met mijn collega’s onderzoek te blijven doen naar de relatie tussen gezond leven en dementie risico. Van die Zumba les op het Vrijthof is het overigens nooit gekomen. Misschien iets voor komende zomer?
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aurore Delvenne & Julie Oomens

Aurore en Julie

We kregen begin maart de kans om naar Barcelona te reizen voor de vijfdaagse AD/PD conferentie, ofwel “the International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases and related neurological disorders”. 3365 medische professionals en onderzoekers kwamen hier bij elkaar om de laatste ontwikkelingen op het gebied van de ziekte van Alzheimer, Parkinson en andere gerelateerde ziektes met elkaar te delen.

AD/PD was de eerste conferentie die wij op locatie bij konden wonen. We hadden er dus erg veel zin in, maar wisten we eerlijk gezegd ook niet helemaal wat we moesten verwachten. Het werd uiteindelijk een volle week met veel presentaties (594 sprekers in totaal), discussies en bezoekjes aan de 839(!) posters waarop onderzoekers in het kort hun resultaten konden presenteren. Het was erg inspirerend om mede-onderzoekers te ontmoeten en meer over hun werk te horen. We hebben bijvoorbeeld veel geleerd over biomarkers voor de ziekte van Alzheimer die in het bloed gemeten kunnen worden.

Presentatie

Zelf moesten we echter ook aan de slag. Ook wij mochten namelijk ook een presentatie geven over ons onderzoek. Voor een grote, volle zaal staan is toch wel anders dan achter je laptop zitten! Erg spannend, maar toch ook wel heel leuk en belonend om te doen. Al met al was het een hele fijne ervaring.

Barcelona

We hebben natuurlijk ook een beetje van de Spaanse cultuur kunnen proeven. Letterlijk (heerlijk eten!) maar ook met het programma dat vroeg begon en laat eindigde. Omdat we tussen de middag wat langere pauzes hadden, konden we ook nog een beetje van de stad zien. We hebben een erg mooie overdekte markt gevonden waar je alle denkbare soorten fruit en fruitsap kon vinden. Ons bezoek aan de prachtige Sagrada Familia was ook een van de hoogtepunten van de reis. Na vijf drukke dagen gingen we moe maar blij en gemotiveerd weer naar huis.

Sluit de enquête