(2012) Partner in balans

Als iemand dementie krijgt brengt dit vele veranderingen met zich mee. Op deze veranderingen zijn naasten van mensen met dementie vaak onvoldoende voorbereid. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de naasten van mensen met dementie zich zwaar belast of overbelast voelt.

Partner in Balans is een ondersteuningsprogramma voor partners en andere naasten van mensen met dementie (www.partnerinbalans.nl). Tijdens de 8-weekse Partner in Balans cursus doorlopen deelnemers 4 zelfgekozen thematische modules die aansluiten bij hun persoonlijke behoeftes. De cursus begint altijd met een persoonlijk intakegesprek en daarna gaan deelnemers (onder begeleiding) online aan de slag met het cursusmateriaal.

Uit onderzoek blijkt dat Partner in Balans de zelfeffectiviteit en levenskwaliteit bij deelnemers vergroot. Deelnemers ervaarden de combinatie van zelfstandig werken en persoonlijk contact als prettig. Momenteel wordt er gewerkt aan verschillende uitbreidingen van Partner in Balans om optimaal aan te sluiten bij de behoeftes van partners en andere naasten van mensen met dementie. Zo worden er modules ontwikkeld voor partners en andere gezins- en familieleden van jonge mensen met dementie, fronto-temporale dementie en de ziekte van Parkinson.

Momenteel worden er trainingen aangeboden aan organisaties die met Partner in Balans aan de slag willen gaan. Daarnaast is Partner in Balans onderdeel van het project 'De senior vriendelijke samenleving' waarbij Nederlandse, Belgische en Duitse gemeentes in de Euregio Partner in Balans gaan aanbieden.

Wie zijn de onderzoekers?

Onder begeleiding van prof. dr. Marjolein de Vugt wordt er door verschillende onderzoekers gewerkt aan implementatie en uitbreiding van Partner in Balans.

Om Partner in Balans beschikbaar te maken binnen Nederlandse zorgorganisaties wordt er door dr. Lizzy Boots, dr. Elles Douven en dr. Liselot Kerpenshoek gewerkt aan de landelijke uitrol van Partner in Balans. De landelijke uitrol wordt mede mogelijk gemaakt door de gewonnen medische inspiratorprijs in 2017.

Partner in Balans is ook onderdeel van het Senior Friendly Communities project. Hannah Christie werkt in het kader van het INDUCT project samen met Nederlandse, Belgische en Duitse gemeentes om Partner in Balans te implementeren in 4 Nederlandse, 1 Belgische en 1 Duitse gemeente.Samen met de UNICITY projectgroep werken dr. Kirsten Peetoom en Jeroen Bruinsma aan de implementatie van de zorgstandaard voor jonge mensen met dementie. In het kader daarvan worden er uitbreidingen van Partner in Balans ontwikkeld voor naasten van jonge mensen met dementie en fronto-temporale dementie.

Voor meer informatie kunt u een mail kan sturen naar info@partnerinbalans.nl.

Sluit de enquête