Promotie Nikos Priovoulos

Op donderdag 9 januari verdedigde Nikos Priovoulos zijn proefschrift getiteld ''Structural and functional imaging of the locus coeruleus at 7T: form methodology to clinical application”.

Op donderdag 9 januari verdedigde Nikos Priovoulos zijn proefschrift getiteld ''Structural and functional imaging of the locus coeruleus at 7T: form methodology to clinical application”.

Geheugenverlies is een van de meest voorkomende en vroegste gedragskenmerken van de ziekte van Alzheimer. Geheugenverlies bij de ziekte van Alzheimer heeft te maken met de verzameling van een verkeerd gevouwen eiwit genaamd tau in hersengebieden die betrokken zijn bij het geheugenproces, zoals de hippocampus en de entorhinale cortex. Het is interessant dat tau-accumulatie in de hersenen begint in een kleine, staafvormige kern genaamd locus coeruleus en al vanaf het derde decennium van het leven(voordat symptomen van de ziekte van Alzheimer verschijnen). Aangezien de locus coeruleus is betrokken bij het geheugenproces, heeft dit geleid tot de speculatie dat de locus coeruleus kan bijdragen aan geheugenverlies in de ziekte van Alzheimer .Alszodanig, zou de visualisatie van de locus coeruleus ons kunnen helpen te voorspellen welke personen een hoger risico lopen om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dit is echter technisch moeilijk vanwege de geringe omvang van de kern.Het doel van dit proefschrift was om nieuwe methoden te ontwikkelen om de locus coeruleus in beeld te brengen in mensen met en zonder de ziekte van Alzheimer en de klinische relevantie van deze hersenregio te onderzoeken.

Sluit de enquête