17 september 2017

Nieuwsbrief ACL in Beeld - 7e editie

In deze nieuwsbrief blikken wij allereerst terug op de afgelopen periode. Op 21 september: Wereld Alzheimer Dag – werd er wereldwijd stilgestaan bij dementie. In Nederland werden er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de groeiende groep mensen met dementie en hun naasten. Het Alzheimer Centrum Limburg organiseerde bijvoorbeeld een bijeenkomst met het thema 'Dementie: wat kun je zelf doen?'. Onderzoekers van het Alzheimer Centrum praatten het publiek bij over ontwikkelingen op diverse gebieden, van preventie tot mantelzorg. Het was een mooie bijeenkomst. 

Ook heeft het 'Onvergetelijk Midzomer Golftoernooi' plaatsgevonden, op de Golfbaan de Herkenbosche, met als doel het inzamelen van geld voor het project 'Mijn Breincoach', gericht op preventie van dementie. Tijdens het spelen van golf en het luisteren naar Beppie Kraft is er een prachtig bedrag opgehaald van maar liefst 17.000 euro! Een geweldige actie voor het ACL. 

Wij zijn ook trots dat we de Keuzewijzer Dementie hebben gelanceerd. Deze Keuzewijzer is ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg in samenwerking met Hulp bij Dementie Maastricht-Heuvelland en CZ voor de regio Maastricht-Heuvelland. Het is een gids speciaal voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, om hen te helpen bij het vinden, aanvragen en organiseren van zorg en ondersteuning in de verschillende fases van het dementieproces.  

In deze nieuwsbrief leest u daarnaast over de voortgang van diverse onderzoeksprojecten. Ons onderzoek richt zich op zowel inzicht in hersenmechanismen, zoals de studie van Nikos Priovoulos naar de rol van een klein hersengebied bij geheugenproblemen, als op verbetering van de kwaliteit van leven, zoals de studie van Joany Millenaar naar een ondersteuningsprogramma voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie. Dit ondersteuningsprogramma, genaamd Partner in Balans, is overigens genomineerd voor de Medische Inspirator prijs. Dit is een prijs die wordt uitgereikt aan de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt en onderzoeker. Hier zijn wij als Alzheimer Centrum erg trots op! Wij hopen dat wij op uw stem kunnen rekenen! 

Namens Alzheimer Centrum Limburg danken wij u voor uw betrokkenheid en belangstelling. Wij wensen u een mooie herfstperiode toe.

Prof. dr. Marjolein de Vugt | mede-hoofd Alzheimer Centrum Limburg