17 september 2016

Nieuwsbrief ACL in Beeld - 5e editie

In onze vorige nieuwsbrief werd al aangekondigd dat 2016, ons jubileumjaar, een jaar zal zijn van vele activiteiten. In onze Jubileum campagne staan wij stil bij het gegeven dat de geheugenpoli van het MUMC 30 jaar geleden werd opgericht, als eerste in Nederland. En 15 jaar geleden werden wij, eveneens als eerste, officieel erkend als Alzheimer Centrum Limburg.

In april hebben wij een interessant en stimulerend symposium gehouden. Een gebeurtenis waarover wij na afloop een goed gevoel hadden: een netwerk symposium voor een breed publiek dat niet alleen vanwege de sfeervolle locatie van Kasteel Rijckholt door de aanwezigen zeer goed werd geëvalueerd. In de ochtend presenteerde een aantal jonge onderzoekers hun bevindingen, waardoor een mooi overzicht werd gegeven over waar het Alzheimer Centrum zich mee bezig houdt. ‘Verfrissend en inspirerend’ was een reactie uit de evaluatie, en daar sluit ik mij graag bij aan. Het maakt mij trots naar deze talentvolle onderzoekers te luisteren en te zien hoe wij aan verschillende stukjes van de puzzel werken, waarmee het leven van mensen met dementie en hun naasten kan worden verbeterd. 

En nu, in de luwte van de zomer die pas laat op gang kwam, zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de avond-vullende televisie show op L1 ‘L1mburg helpt onvergetelijk. Deze unieke avond vindt plaats op 21 september, op Wereld Alzheimer dag. Plaats: het ECI gebouw in Roermond. Een avond met veel informatie, interviews met ervaringsdeskundigen en medewerkers van ons Alzheimer Centrum, bijzondere documentaires en diverse Limburgse artiesten. Waaronder de ambassadeur van ons Alzheimer Centrum, de altijd energieke Beppie Kraft.

Het motto van die avond is: ‘Dementie, wat kun jij zelf doen?’. Nog steeds geldt dementie als een aandoening waartegen we niets kunnen beginnen. Dat moge zo zijn als het gaat om effectieve geneesmiddelen, maar tijdens die avond willen wij vooral de nadruk leggen op wat er allemaal wél mogelijk is. 

Wat je zelf kunt doen moet al vroeg beginnen door bewust en gezond te leven. Op het gebied van preventie is ongemerkt al veel winst geboekt, doordat onze algemene gezondheid en levensstijl de laatste decennia verbeterd is. Daardoor zijn er nu ongeveer 15-20% minder mensen met dementie dan wij dat hadden berekend aan het begin van deze eeuw. Dat percentage zou nog verder kunnen toenemen tot 30%. Met het project ‘de Breincoach’ willen wij mensen informeren over hun hersengezondheid en de mogelijkheden daarin verbetering te brengen. De provincie Limburg zal een deel van dit project bekostigen, en wij hopen dat we met de inzameling op die avond de rest kunnen financieren.

Maar ook kun je zelf bijdragen als lid van een dementie-vriendelijke samenleving. Mensen met dementie kunnen worden geholpen wanneer de maatschappij zich begripvol en behulpzaam opstelt. Hoe dat moet kan iedereen voor zichzelf uitmaken, maar ik raad u aan om alvast te kijken op de site DementievriendelijkRoermond.nl, waar tal van inspirerende voorbeelden te vinden zijn. Het is dan ook niet toevallig dat de televisieshow in Roermond zal worden opgenomen. En ook op de site van Alzheimer Nederland Samendementievriendelijk.nlkan aan de hand van aansprekende voorbeelden een kleine cursus doorlopen worden. 

Wij nodigen u van harte uit voor deze Onvergetelijke avond, in persoon in Roermond, of voor de televisie. Het wordt écht heel bijzonder.

Prof Frans Verhey, hoofd Alzheimer Centrum Limburg