FINGER-NL is gestart: een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen

27 januari 2022 – Vandaag is de officiële start van de FINGER-NL studie, een twee jaar durende interventie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen. In de FINGER-NL studie, onderdeel van het overkoepelende nationale MOCIA project,  bundelen vijf Nederlandse onderzoekscentra de krachten tot één multi-domein leefstijl interventie.  De Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam zullen samen onderzoeken hoe leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan het verbeteren van de hersengezondheid van ouderen.

Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze risicofactoren kan men zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Een eerdere studie uitgevoerd in Finland, genaamd FINGER, vond dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Recent onderzoek laat zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen. In de FINGER-NL studie worden al deze leefstijl factoren gebundeld tot een tweejarige multi-domein leefstijl interventie.

Leefstijlprogramma op maat

Het gepersonaliseerde leefstijlprogramma in deze studie duurt 2 jaar en is gericht op verschillende factoren die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60-79 jaar oud.  Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.

Zelf deelnemen?

Bent u tussen de 60 en 79 jaar oud en hebt u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Ga dan naar www.hersenonderzoek.nl en geef u op!

Meer informatie?

Ga voor meer informatie over FINGER-NL naar: https://mocia.nl/onderzoeken/finger-nl/

Sluit de enquête