Adoptieproject ontvangt Anti-Stigma award van Alzheimer Europe

Op woensdag 19 oktober ontving het Adoptieproject: jong adopteert oud de Europese anti-stigma award. De Alzheimer Europe Anti-Stigma Award werd op 22 juni 2022 voor het eerst uitgezet. Deze prijs geeft erkenning aan een uitmuntend initiatief gericht op het bestrijden van stigma en het bevorderen van een positief beeld van dementie en mensen met dementie. De award werd uitgereikt tijdens de afsluitingsceremonie van het Alzheimer Europe congres in Bucharest. De prijs werd, samen met een geldbedrag van 5.000 euro, uitgereikt door Prof Iva Holmerová, de voormalige voorzitter van Alzheimer Europe.

In het Adoptieproject worden kinderen van de basisschool gekoppeld aan personen met dementie woonachtig in een nabijgelegen zorginstelling. Kinderen leren tijdens een les over dementie en gaan daarna in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie om samen activiteiten te ondernemen. De drie hoofddoelen van het project zijn het verminderen van stigma en taboe door het gesprek aan te gaan; om kinderen te helpen de wereld van mensen met dementie te begrijpen; en om de maatschappelijke participatie en het welzijn van mensen met dementie te vergroten. Het project begon op regionaal niveau en wordt nu landelijk uitgevoerd, in samenwerking met Alzheimer Nederland.

In totaal waren er 52 inzendingen van Europese initiatieven of projecten. Hier vindt u meer informatie over alle inzendingen van 2022: https://www.alzheimer-europe.org/our-work/anti-stigma-award

Niels Janssen nam de award namens het Adoptieproject van ACL in ontvangst en bedankte Alzheimer Europe voor deze mooie kans om het project te presenteren. "We creëren betekenisvolle, duurzame en langdurige verbindingen, waarvan we hopen dat ze voor het leven zijn", aldus Niels.

Sluit de enquête