Adoptieproject ‘Jong adopteert oud’ van start in Oss

ACL en Alzheimer Nederland hebben de handen ineen geslagen om samen het Adoptieproject landelijk uit te zetten. De 1e koppeling in Noord-Brabant is van start gegaan.

Het taboe rondom dementie doorbreken en kinderen kennis laten maken met de wereld van ouderen met dementie. Dat is in het kort het doel van het project ‘Jong adopteert oud’ van het Alzheimer Centrum Limburg en Alzheimer Nederland. In het project werken basisscholen structureel samen met zorgcentra. Als eerste in de provincie Noord-Brabant slaan Daltonschool De Polderhof en het naburige woonzorgcentrum Het Ussenhuis in Oss de handen ineen.

In onze samenleving krijgen steeds meer mensen te maken met dementie. Ook kinderen komen vaker met dit ziektebeeld in aanraking. Bijvoorbeeld als een grootouder aan dementie lijdt of als dementie zich bij een ouder op jonge leeftijd manifesteert. Goede voorlichting is daarbij belangrijk. Kinderen zijn doorgaans nieuwsgierig naar wat er aan de hand is. Bovendien zijn zij, vaak beter dan volwassenen, in staat om op een onbevangen manier de persoon met dementie tegemoet te treden. Reden voor het Alzheimer Centrum Limburg om een adoptieproject te ontwikkelen, om kinderen in contact te brengen met ouderen die dementie hebben en in een zorgcentrum of verpleeghuis verblijven. Zo leren kinderen deze wereld beter begrijpen en respecteren. Inmiddels heeft Alzheimer Nederland het project omarmd en wordt het landelijk uitgezet. Noord-Brabant is de eerste provincie die aan bod komt. In Oss pakken Het Ussenhuis en Daltonschool De Polderhof de handschoen op om deze brug te vormen.

 Het project is begin februari op school gestart. Er zijn gastlessen over dementie gegeven door voorlichters van Alzheimer Nederland samen met een personeelslid van Het Ussenhuis. Leuk resultaat was dat enkele leerlingen de volgende dag op eigen initiatief naar Het Ussenhuis zijn gestapt met de vraag of ze ergens konden helpen. Ze hebben inmiddels samen met ouderen smoothies gemaakt en spelletjes gedaan.  

De basisschool streeft ernaar dat alle kinderen tijdens hun basisschooltijd minstens één keer naar Het Ussenhuis gaan. Per groep zijn er passende activiteiten bedacht. Zo gaan kinderen van de jongste groepen mee ‘gymmen’, kinderen van de groepen 4 en 5 gaan spelletjes doen en kinderen van de groepen 7 gaan lunchen met bewoners. Het bezoek aan het Ussenhuis is op vrijwillige basis. Per keer kunnen er zes kinderen gaan en de frequentie is ongeveer één keer per maand. De eerste reacties zijn over en weer enthousiast. Zowel ouders en leerkrachten van De Polderhof als bewoners en personeel van Het Ussenhuis zijn positief en zien het adoptieproject als een verrijking. Vooroordelen en taboes rondom oudere mensen en dementie worden doorbroken en door de ongedwongen en spontane contacten gaan mensen met dementie steeds meer deel uitmaken van onze samenleving.

Sluit de enquête