19 september 2018

Dialogen rond Dementie - “Wanneer euthanasie bij dementie?"

Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 19 septemberaanstaande in het academisch ziekenhuis Maastricht heeft als titel “Wanneer euthanasie bij dementie?" en vindt plaats van 19.00 - 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het azM. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Inleider deze avond is dr. Constance de Vries, SCEN-arts werkzaam bij de Levenseindekliniek. Constance de Vries heeft samen met Herman van Hoogdalem een boek geschreven (“Mag ik gaan”) waarin zeven verhalen beschreven staan over euthanasie bij wilsbekwame mensen met dementie (boekpresentatie is vrijdag 21 september 2018).

Dr. de Vries zal spreken over hoe moeilijk het is het juiste moment te bepalen waarop iemand met dementie voor euthanasie moet kiezen. De avond zal worden ingeluid met de eisen van de wet met betrekking tot euthanasie. Vaak heerst er veel onduidelijkheid over dit onderwerp. Zo wordt vaak gevraagd wanneer iemand wilsonbekwaam is en wat de waarde is van een wilsverklaring. Hoe wordt wilsbekwaamheid geformuleerd? Maar ook vragen mensen zich af of euthanasie nog kan als iemand al wilsonbekwaam is. Op deze relevante vragen zal zij ingaan en tevens beelden tonen om meer inzicht te krijgen.

Tot 19 september!
Angelique Gruters, Tanja Hameleers, Carla Meesters en Claire Wolfs