Archief

Mijn oma is een Superheld
maandag 05 februari 2018

Mijn Oma is een Superheld

Marloes van Loon

2017 Uitgeverij Clavis, Hasselt, Amsterdam-New York, €16,95

Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe, evenals hun levensverwachting. Daardoor zal een steeds groter aantal mensen de komende decennia te maken krijgen met dementie. Het is niet realistisch dat er een geneesmiddel zal komen dat het aantal mensen met dementie substantieel zal doen afnemen. Dit zal de maatschappij voor nieuwe uitdagingen plaatsen. Veel mensen met dementie wonen thuis, en voor hen zal passende zorg en opvang moeten komen. Bovenal zal de maatschappij ervoor moeten zorgen dat deze ouderen met dementie zich welkom voelen en erbij blijven horen. In dat kader is de ontwikkeling van de Dementievriendelijke samenleving erg belangrijk waarin de omgeving een beter begrip heeft wat mensen met dementie doormaken, en daar beter rekening mee kan houden. Dat betreft ook kinderen.

Het boek Mijn Oma is een Superheld, van Marloes van Loon kan voor jonge kinderen een belangrijke bijdrage leveren. Het is een heel grappig en erg mooi vormgegeven plaatsjesboek met flapjes waarachter je iets kunt vinden. In het boek realiseert een kleinkind dat haar oma, haar superheld, vergeetachtig begint te worden, en daar soms wat verdrietig om is. Nu wordt het haar beurt om net zo lief te zijn voor oma, als oma altijd voor haar is geweest. Daarmee leren kinderen op speelse wijze al vroeg om dementievriendelijk te zijn. Een aanrader voor alle kleinkinderen die een vergeetachtige oma hebben, en dat zullen er heel veel zijn.

Prof Frans Verhey
Alzheimer Centrum Limburg, Maastricht Universitair Medisch Centrum

Seniorenvriendelijke gemeenten
woensdag 01 november 2017

Binnen het gezondheids-
bevorderingsprogramma euPrevent wordt door meerdere samenwerkende gezondheidsintellingen in de Euregio Maas-Rijn (EMR) getracht de levenskwaliteit van burgers in deze Euregio te verbeteren door middel van het ‘Senior Friendly Communities’ project.

Lees meer

2e Midzomer Golftoernooi
donderdag 15 juni 2017

Golfbaan de Herkenbosche was donderdag 15 juni gastheer voor de 2e editie van het Onvergetelijke Midzomer Golftoernooi. De opbrengst van deze golfwedstrijd komt volledig ten goede aan Alzheimeronderzoekfonds Limburg. De organisatoren Chantalle Grouwels, Jacqueline Winter, Anne-Marie Leufkens en Maurice Hermans van golfbaan de Herkenbosche hebben een onvergetelijke dag voor 110 deelnemers georganiseerd.

Het doel van dit golftoernooi is geld voor het onderzoeksproject Mijn Breincoach. De afgelopen drie jaar heeft Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht UMC+ een test ontwikkeld, waarmee je je eigen actuele hersengezondheid op een wetenschappelijk manier kunt meten. Om deze test makkelijk, simpel en vooral praktisch te gebruiken, gaat Alzheimer Centrum Limburg een app ontwikkelen, ‘Mijn Breincoach’. Na het downloaden van de app op je telefoon of iPad kun je meteen aan de slag. De test laat zien waar en op welke manier je je leefstijl kunt verbeteren om het eigen risico op dementie te verminderen. Je krijgt inzicht in je persoonlijk gezondheidsprofiel en krijgt ook een aantal leefstijladviezen. Je wordt ondersteund hierbij door een persoonlijke, interactieve, mobiele e-coach ‘Mijn breincoach’ die je helpt bij de uitvoering van je persoonlijke preventief actieplan. Hierin zijn o.a. tips opgenomen over voeding, beweging of sociale activiteiten.

Chantalle Grouwels: “Het is ontzettend belangrijk om in beweging te blijven. Ook als je ouder wordt. De golfbaan is daar een perfecte plek voor. De fysieke inspanning tijdens het golfspel, het genieten van de natuur en de sociale contacten. Dit totaalpakket blijft het systeem van lichaam en geest prikkelen.”

Dementie is een groeiend gezondheidsprobleem in onze samenleving. Voorlopig is geen genezing mogelijk, maar wel is duidelijk dat preventie heel zinvol kan zijn. Diverse risicofactoren voor dementie, zoals hart- en vaatziekten, stemmingsklachten, sociale activiteiten en bepaalde voeding, zijn te beïnvloeden en te behandelen. Het beste resultaat bereik je, wanneer je op relatief jonge leeftijd ermee begint, vanaf 40 jaar en ouder. De verwachting is dat hiermee 30% van het aantal gevallen met dementie kan worden voorkomen.

Dialogen rond Dementie
woensdag 14 juni 2017

Dialogen rond dementie

Het Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. 

De dialoog op woensdag 14 juni aanstaande in het academisch ziekenhuis Maastricht heeft als titel Wet- en regelgeving bij dementie; uitleg over de Wmo, Wlz en zvW" en vindt plaats van 19.00 - 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het azM. De toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Benefietconcert ‘Vergeet mij niet’
maandag 24 april 2017

In actie voor dementie: Benefietconcert ‘Vergeet mij niet’
Zondag 23 april 2017 geven Hubert Delamboye, Fenna Ograjensek, Patrice van Ramshorst, Rob Waltmans en Mannenkoor Borgharen Maastricht samen met andere bekende muzikanten uit Limburg een uniek concert in de Maastrichtse Koepelkerk. 

De opbrengst van dit concert gaat naar Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Daarmee steunen de artiesten en gasten direct het wetenschappelijk onderzoek van Mijn Breincoach van Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht UMC+. Dementieonderzoek in Limburg vóór Limburgers.